Italiaanse wijn regio´s

Volgens het International Wine Institute maakt Italië elk jaar meer dan 20% van ‘s werelds wijndruiven. Minstens 377 (28 procent) van de 1368 druivensoorten die wereldwijd worden gebruikt om wijn te maken, komen uit Italië. Biodiversiteit verspreidt zich over twintig regio’s en 110 provincies zijn het resultaat van millennia van handel, invasies, kolonisatie, hybridisatie en evolutie gedurende een lange tijd. Op het schiereiland worden naar schatting zo’n 500 verschillende druiven verbouwd. Toscane heeft een landschap dat bestaat uit 35% bergen en 40% vlakke heuvels. Dit komt door hoe geïsoleerd de mensen zowel geografisch als sociaal zijn. Ze hebben solide regionalistische neigingen, dialecten en een sterk gevoel van lokale loyaliteit.

De Italiaanse wijnindustrie heeft een duizelingwekkend aantal benamingen, waaronder 77 Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en 330 Denominazione di Origine Controllata (DOC), evenals talrijke Indicazione Geografica Tipica (IGT) en de nieuw toegevoegde Menzioni Geografiche Aggiuntivi (MGA ). Met 77 Denominazione di Origine Controllata en 79 andere namen is dit de grootste groep.

Het volgende is een lijst van de belangrijkste druiven, producenten, DOCG’s, DOC’s en wijnen om naar te zoeken in elk van de twintig Italiaanse provincies. Als een inleiding en gebruiksvriendelijke gids voor de wereld van Italiaanse wijn, is dit een onmisbare bron.

Val d’Aosta, een uitgestrekte bergketen

Mensen die in de regio Val d’Aosta in de noordwestelijke hoek van Italië wonen, kennen het van zijn skigebieden in de Alpen, dicht bij de Zwitsers-Franse grens en vlakbij de Matterhorn en de Mont Blanc. Val d’Aosta heeft ook de internationale luchthaven Val d’Aosta, een plek waar mensen naartoe kunnen gaan. Je kunt Prie Blanc-druivenplanten vinden op een hoogte van 3500 voet boven de zeespiegel in de regio Val D’Aosta van de Valle d’Aosta. Dit is het meest geïsoleerde gebied van het land. Er is minder dan 500 hectare aan wijngaarden in het kleinste druiventeeltgebied van Italië.

Omdat ze al wijn maken sinds de Romeinse tijd, hebben veel producenten ontdekt dat samenwerken beter is dan alleen hun eigen druiven in dit gebied telen. Er zijn in de loop der jaren veel kleine, door een familie gerunde wijngaarden die zich hebben verenigd om gezamenlijke wijnbereidingsbedrijven te vormen, coöperaties genaamd. De wijnbouwgebieden van Italië zijn verdeeld in drie groepen: Alta (Morgex), Media (Aosta) en Bassas. Elke groep heeft zijn eigen naam (Donnas). Door de vallei, die 90 kilometer lang is, stromen rivieren. Cave Mont Blanc is de grootste wijnmakerij in het gebied, maar het maakt slechts ongeveer 140 duizend flessen wijn per jaar.

Italiaanse wijn

Piemonte

Mensen in het noordwesten van Italië noemen Nebbiolo de ‘King of Wines’. Het groeit in Piemonte, dat in het land ligt. Nebbiolo wordt in kleine hoeveelheden gemaakt in Piemonte. Monfortino, gemaakt door Giacomo Conterno, is de duurste wijn van Italië, met een fles die ongeveer $ 1000 kost. Het woord “Bas-Ruel”, wat “lage plaats” betekent, komt van het Keltische woord “Bas-Ruel”. Het is wat leidde tot de typen Freisa, Neretta en Vespolina. Nebbiolo’s wijn heeft een robijn- of granaatkleur, aroma’s van rood fruit, bloemenaroma’s, hartige aroma’s, aardbeien-, sinaasappelschil-, rozen- en lavendelgeuren. Het heeft ook veel tannines. Nebbiolo-wijnen hebben veel tannines, zuren, alcohol en een lichte body, waardoor ze geschikt zijn voor veroudering.

Lombardije

Veel mooie en dure meren in Lombardije, waaronder het Lago Maggiore, het meer van Lugano, het Comomeer en het Gardameer. De namen verwijzen naar de vijf belangrijkste Nebbiolo-wijngaarden in het Valtellina-gebied. Deze meren liggen allemaal in de regio Lombardije, vlakbij de uitlopers van de Alpen. Nebbiolo-wijngaarden in de Valtellina heten Sassella, Inferno, Grumello, Valgella en Maroggia.

De wijnen van Franciacorta in Lombardije zijn beroemd omdat de DOCG overal ter wereld de strengste regels heeft opgesteld voor de traditionele wijnproductie. In de jaren 50 werden voor het eerst de moderne mousserende wijnen van Franciacorta gemaakt. In 1967 werd het gebied officieel een DOC genoemd. Er waren in de jaren 80 veel Chardonnay-producenten in de regio en deze trend is sindsdien niet veranderd. Sinds 1995 is de DOCG gegroeid tot 80 procent Chardonnay-druiven, 15 procent Pinot Nero-druiven en 5 procent Pinot Bianco-druiven, met een kleine hoeveelheid Erbamat die is geplant als een manier om te beschermen tegen klimaatverandering.

Ligurië

Ligurië is een regio van Italië in het noordwesten van het land en heeft veel landerijen. De Cinque Terre, een groep van vijf prachtige badplaatsen aan de kust van de Ligurische Zee, is de populairste activiteit in de omgeving. Misschien hebben mensen een populaire witte wijnvariëteit, Vernaccia, genoemd naar een van de dorpen. Favorita is de naam van de druif die in dit deel van het land groeit. Vernazza is een van de dorpen.

Emilia-Romagna

Een van de drie belangrijkste regio’s van Italië in Midden-Italië heet Emilia-Romagna. Het ligt in Noord-Italië en is al vele jaren verbonden met Lombardije en de stad Milaan. Het gebied is opgesplitst in twee delen: Emilia ligt aan de westkant van Bologna, en Romagna ligt ten oosten en ten zuiden van Bologna. Wijn is een big business in Emilia. Naast eten en wijn is de regio een prominente exporteur van landbouwproducten. Mode- en accessoiremerken zoals La Perla, Furla en Max Mara zijn over de hele wereld bekend, evenals Lambrusco, Modena Balsamico-azijn, Parmigiano-Reggiano-kaas uit Parma, tortelloni en andere regionale specialiteiten zoals Parmigiano-Reggiano-kaas uit Parma .

Veneto

Tussen Verona en Venetië is het noordoosten van Italië de beste plek van het land geworden om wijn te verbouwen. Dit komt vooral omdat er steeds meer Prosecco wordt gemaakt. Een belangrijk punt om op te merken is dat 70% van de in Veneto geproduceerde wijn van de “DOP”-kwaliteit is.

Toscane

De meeste mensen kennen Toscane vanwege Florence, een beroemde stad uit de Renaissance, en de Chianti-wijn, een favoriet over de hele wereld. Sangiovese is de belangrijkste druivensoort in het gebied en heeft een lange en rijke geschiedenis. Verslagen uit het verleden zeggen dat Chianti voor het eerst werd genoemd in 1398. Wat de botanische archieven van de Medici betreft, werd de plant Sangioveto voor het eerst genoemd in 1552. Bloed van Jupiter of Zeus is wat deze naam betekent vanwege zijn kleur. Met de hulp van 33 stichtende leden werd in 1924 een groep opgericht, het Chianti Classico Consorzio. Het doel was om de wijn uit de regio Toscane gezond te houden. Er was een soort deelpacht genaamd Mezzadria die kwantiteit boven kwaliteit stelde. In de jaren zestig kwam daar een einde aan.

Lazio

Rome’s wijn wordt gemaakt in Lazio, waar de Latifundia wonen, of rijke landeigenaren kochten het land vanwege een oorlog. Lazio is ook de plaats waar het Romeinse rijk begon. Bekend zijn de Castelli Romani, die in de regio Lazio ten zuidoosten van Rome liggen. Nergens anders in Italië groeit de Malvasia Bianca di Candia-druif zo veel land als in deze regio. Het is essentieel en ruikt uitstekend. Aromatische, eenvoudige en goedkope wijnen worden gemaakt van deze druif, die wordt geprezen om zijn hoge opbrengsten, waar veel vraag naar is door de mensen in het gebied.

Umbrië

De geschiedenis leert dat Umbrië, het enige niet aan zee grenzende gebied van Italië, lange tijd dicht bij de Romeinen heeft gelegen. Het landschap van de regio bestaat voornamelijk uit heuvels (65%), bergen (30%) en vlaktes (20%). (7 procent). Orvieto is een wijngebied dat dicht bij Lazio ligt. Het maakt een goede wijnmelange met Grechetto di Orvieto en Grechetto Todi-druiven. Grechetto di Orvieto is een witte wijndruif die verwant is aan de Trebbiano-druivenfamilie, maar het is niet duidelijk. Orvieto ligt in het gebied rond Rome (ook bekend als Pignoletto in Emilia Romagna en ook bekend als Grechetto Gentile). Er zijn witte bloemen, kamille en citroen-limoen tonen in de wijn. Het bevat veel zuren en is eenvoudig te drinken.

Marche

De wijn die hier aan de Adriatische kust werd gemaakt, was erg populair bij de oude Romeinen. De versterkte Castelli werd gebouwd om de noordgrens van het rijk in het noordoosten te beschermen. Na de val van Rome kreeg de landbouw in de regio een grote klap. Omdat Federico II in Jesi werd geboren, werd de Castelli van Jesi gebouwd. 30 procent van de topografie van Marche bestaat uit bergen, die 30 procent van het land uitmaken. De rest is heuvelachtig en kustgebied, waarbij de bergen 60 procent van het land uitmaken.

Abruzzen

Abruzzo wordt beschouwd als de groenste plaats in Italië of zelfs Europa. Het grootste deel van het land van Abruzzo bestaat uit bergen. Heuvelachtig terrein beslaat 34% van het land, en vlaktes vormen 1%. Een groot deel van Abruzzo ligt in een nationaal park. 8 procent van de Italiaanse druiven wordt daar verbouwd, maar slechts 2 procent van de wijn van het land komt uit dit gebied. Dit komt omdat er veel bulkwijn naar andere landen wordt verzonden. Chieti is de thuisbasis van veel van de grootste coöperatieve wijnmakerijen van Italië. Dit komt omdat velen van hen in Chieti zijn.

Basilicata

Een van de meest essentiële DOCG’s in Basilicata is Aglianico del Vulture Superiore, een rode wijn gemaakt van druiven die in het gebied worden verbouwd. Aglianico del Vulture is ook een beschermde naam voor een wijn. Wijnmaker Vulture maakt Aglianico die ruikt en smaakt naar natuurlijk fruit. Vulture Mountain is genoemd naar de vorm van de zeven toppen. Ze zien eruit als de vleugels van een gier. Vulture Mountain is een populaire plek om te gaan wandelen in de omgeving.

Campanië

Sinds de Feniciërs, Grieken en Romeinen allemaal wijn kochten en verkochten uit Campanië en het eiland Ischia, is het een belangrijke plaats in de wijngeschiedenis. In zijn boek Natural History vertelt Plinius de Oudere over de wijn van Falernum, die volgens hem uit Campania kwam. Het landschap van Campanië verandert voortdurend. Er zijn veel mooie plekken in Campanië, maar ze staan ​​vooral bekend om de Amalfikust en de badplaatsen bij Napels. Wat het weer betreft, is het gebied ten noordoosten van Napels, in de richting van Avellino en Irpinia, veel relaxter dan de kust. De bergen van Camapania, die hoger gelegen zijn, krijgen niet vaak sneeuw.

Apulië

Puglia is een regio in Italië die de ‘hiel van de laars’ wordt genoemd. Ik denk dat het een van Italië’s meest welvarende en vruchtbare plaatsen is. Het is ook een van de zonnigste en warmste delen, met Sicilië op de tweede plaats qua temperatuur. Puglia heeft het op een na grootste wijngebied van Italië en maakt de meeste wijn. Puglia staat bekend als de “graanschuur” van Italië en Europa omdat het 800 kilometer kustlijn heeft en een enorm landoppervlak dat voornamelijk vlak is.

Sicilië

Er zijn meer wijngaarden op Sicilië dan waar dan ook in Italië. Omdat slechts 2% van de gemaakte wijn van DOC-kwaliteit is en slechts 5% van de totale gemaakte wijn wordt gebotteld. Veel van de geproduceerde wijn wordt in bulk verkocht of gebruikt om tafeldruiven of alcohol te maken. Archeologisch bewijs van wijnbereiding is al 12.000 jaar geleden op Sicilië te vinden. In 750 voor Christus had Sicilië drie Fenicische kolonies en twaalf Griekse kolonies. De Romeinen kwamen toen en namen het land over. Angwin’s waren groepen die Sicilië binnenvielen in de volgende eeuwen. De Vandalen, Goten, Byzantijnen, Saracenen, Noormannen, Noormannen, Duitsers, Spanjaarden en Oostenrijkers waren er ook.

Calabrië

Oenotria was de naam van het land waar Calabrië nu staat. Het is genoemd naar de Griekse monarch Oenotro rond 1500 voor Christus. Calabrië was meer dan duizend jaar de rijkste plaats van Italië. Omdat het ooit welvarend was, is het nu de op een na armste regio van Italië, alleen achter Basilicata, dat ooit welvarend was. Librandi is een wijnmaker die in de omgeving weer hoogwaardige wijn is gaan maken. Calabrië maakt geen wijnen die DOCG heten. Greco Bianco, hetzelfde als Malvasia di Lipari, en Galioppo zijn de twee belangrijkste druivenrassen die in Calabrië in Italië worden verbouwd (een kind van Sangiovese en Mantonico). Genetisch gezien deelt Galioppo veel dingen met Nerello Mascalese, Frappato en Susumaniello. Ze hebben ook allemaal met elkaar te maken.

Bron: italiaanse wijn